Gråimportert / bruktimportert / parallellimportert bil?

Tør du virkelig å gi fra det rettigheter, trygghet og garantier ved å kjøpe en gråimportert bil?

«Det hadde jeg aldri gjort» svarer nok de aller fleste på dette spørsmålet. Og allerede der har man et problem om man selv velger å kjøpe en gråimportert bil, og håper å selge den til  en brukbar pris igjen. Gråimport av nesten nye biler, og særlig av elbiler, har tatt litt av i Norge de siste årene. Aktører av ymse slag annonserer med biler der man i beste fall kan spare et par titusener ved innkjøp, og roper høyt om at bilene de har er «like» de man kjøper nye hos norske merkeforhandlere. Men slik er det jo ikke, uansett hvor forlokkende tilbudet ser ut.

Bilene har hverken lik garanti, eller noen som helst garanti for at de er behandlet på samme måte. I tillegg står kundene overfor en stor risiko når det gjelder reklamasjonssaker. Reklamasjonskrav kan man ikke rette til Hyundai Motor Norway når bilen ikke er importert av dem, og dette må i stedet rettes til butikken der bilen ble kjøpt. Men hva så om bruktbilforhandleren har gått konkurs i mellomtiden? Da står du som kunde der med skjegget i postkassa, og må prøve å finne ut hos hvilken forhandler bilen ble kjøpt i  utgangspunktet. Vet man engang hvilket land den er førstegangsregistrert i? Fallgruvene er svært mange, og de aller fleste gråimportkundene vet dessverre ikke at biler importert av
Hyundai Motor Norway har utvidede garantier, samt sikkerheten av en stor og trygg importør som man kan henvende seg til i reklamasjonstilfeller.

I tillegg har man med biler importert av Hyundai Motor Norway sikkerheten av å vite at bilen er tilpasset norske forhold, både når det gjelder utstyr, antirustbehandling og tekniske elementer som kun er standardisert fra fabrikken i vårt nordiske klima.

Bil for norske forhold

Hyundais autoriserte forhandlere har en helt unik tilgang på informasjon og kunnskap om selskapets modeller. Dette betyr at man hos en autorisert forhandler er garantert enn trygghet og kompetanse på Hyundais modeller som man aldri vil få hos en tredjepart. I samarbeid med Hyundai Motor Norway har de autoriserte forhandlerne alltid tilgang til informasjon om hva som gjelder fra fabrikken, og Hyundai Motor Norway utstyrer og spesifiserer biler som i mange tilfeller er unike for det norske markedet. Utstyr som varmepumpe og batterivarmer er svært viktig i norsk klima, men det er ofte veldig vanskelig å vite om en gråimportert bil har slik utstyr. Ofte er det også tekniske forskjeller på biler for nordisk klima, som hverken kunder eller gråimportører har noen mulighet til å sjekke.

Kjøper man derimot en bil fra en autorisert Hyundaiforhandler, har man full kunnskap om utstyret som er med, og at bilen er spesifisert for norske forhold. I tillegg får man gjennomgang og opplæring rundt sin nye bil av en sertifisert selger som kan bilen.

I tillegg er det flere unike elementer ved biler importert av Hyundai Motor Norway. For eksempel understellsbehandles alle de norskimporterte bilene når de ankommer landet, og dette er alltid inkludert på en nybil kjøpt hos en autorisert forhandler, helt uten pristillegg. Bare her spises en stor del av eventuell prisforskjell til gråimporterte biler opp. Denne typen understellsbehandling er helt nødvendig på norske veier, med hard påkjenning fra blant annet veisalt. Uten understellsbehandling står man i fare for problemer med rust, og er bilen kjøpt av gråimportør kan du heller ikke reklamere til oss når du får trøbbel. Husk også at rustgarantier ikke dekker den slags.

Unike garantivilkår på norske biler

Når det gjelder garantivilkårene på gråimporterte biler er det slik at disse avviker fra de norske femårsgarantier på flere viktige områder. Man må som nevnt også være klar over at reklamasjonssaker må rettes til stedet der bilen ble kjøpt, og ikke til Hyundai Motor Norway. Fem års reklamasjonsrett er lovfestet i Norge, men går her altså på den som har bruktimportert/solgt bilen, og ikke produsenten.

For biler importert av Hyundai Motor Norway og kjøpt gjennom autorisert forhandler er det flere lokale garantitillegg som ikke vil komme gråimporterte biler til gode.

Godene man får på norske biler gjelder selvfølgelig også for sertifiserte Hyundai Promisebruktbiler. Med andre ord er det å kjøpe en gråimportert bil egentlig det samme som å gå med på å gi fra seg rettigheter, trygghet og garantier. Man mister tryggheten som Hyundais autoriserte forhandlere strekker seg langt for å gi til sine kunder. Og da kan man spørre seg om det var verdt det for å spare noen tusenlapper på kjøpstidspunktet? Forskjellen i pris på kjøpstidspunktet er lav, og kanskje koster den gråimporterte bilen deg mer enn en flunkende ny bil fra Hyundai når du i etterkant har måttet kjøpe understellsbehandling og utvidede garantipakker selv. Og om det sistnevnte i det hele tatt er mulig, står man fortsatt med problemene den dagen et reklamasjonskrav blir aktuelt. På elbiler importert av Hyundai Motor Norway får man dessuten norsk instruksjonsbok og original Type2-ladekabel levert med bilen.

  Autorisert forhandler Gråimport
Original Type2-ladekabel
Understellsbehandling
Fabrikkgaranti
Utvidet Norgesgaranti
Norsk instruksjonsbok
Teknisk klargjøring hos merkeforhandler
Support fra sertifiserte teknikere
Oppfølging fra sertifiserte selgere
Produktgjennomgang fra sertifiserte selgere
Leiebildekning ved garantiarbeid
Utvidet feilsøking dekket av importør
Tryggheten av å kjøpe norskimportert bil
Bil som er spesifisert for det norske markedet
Muligheten til å reklamere mot Hyundai Motor Norway dersom uhellet er ute
 VI BYGGER TILLIT www.osloveienbil.no FORVENT MYE - FÅ MER